Waterlekkage in huis zelf opsporen hoe doet u dat

Een lekkage in uw woning opsporen kan voor de nodige stress zorgen, maar het detecteren ervan kan soms lastig zijn. Hier vindt u enkele praktische tips en een stappenplan om zelf een lekkage in uw huis op te sporen. Wat te doen als u de lekkage niet kunt vinden? Hier bespreken we enkele oplossingen.

Waaraan kunt u eenvoudig zichtbare tekenen van een lek in huis herkennen?

Voordat u begint met de zoektocht naar de lekkage, is het van belang om goed op te letten op zichtbare signalen van een lekkage. Onderzoek vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, kijk naar schimmelvorming, controleer verkleuringen en ruik aan eventuele ongewone geuren. Deze indicaties kunnen u leiden tot de plek waar de lekkage zich bevindt.

Tips voor inspecteren van mogelijke probleemgebieden

Inspecteer het dak op ontbrekende dakpannen, beschadigde dakbedekking of slechte afdichting rond schoorstenen. Kijk goed rond in de badkamer naar vochtplekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel. Bekijk de leidingen op duidelijke tekenen van lekkage, zoals druppels, vochtige plekken of verkleurde muren in de buurt van de leidingen.

Houd rekening met rare geuren in de buurt van afvoerbuizen en inspecteer de riolering op aanwijzingen van lekkage. Controleer radiatoren en leidingen op vochtplekken en ongewone geluiden. Het komt voor dat een waterlekkage zo ernstig is dat het zich al op meerdere plekken manifesteert.

Tips voor het gebruik van vochtigheidsmeters

Mocht u het idee hebben dat er een lekkage is die niet zichtbaar is, kunt u vochtigheidsmeters raadplegen. Door deze handige apparaten wordt het vochtgehalte in materialen gemeten. Een hoge vochtigheidsgraad kan een indicatie zijn van een lekkage, zelfs zonder zichtbare indicaties.

Uitvoeren van een akoestische inspectie als stap 4

Let op mogelijke geluiden van waterstroming in leidingen. Dit kan een indicatie zijn van een lekkage, vooral als het geluid ongewoon is. Bij het opsporen van het exacte punt van de lekkage kan een stethoscoop van nut zijn.

Wat kunt u ondernemen als u de lekkage niet kunt vinden?

Voorkom onnodig sloopwerk of eigen onderzoek als u niet zeker bent van de lekkageoorzaak. Te veel gesloop kan de schade verergeren. Indien u na uitgebreid onderzoek de lekkage niet kunt lokaliseren, is het verstandig om Lekkage Expertise Nederland B.V. te raadplegen. Detectiespecialisten hebben geavanceerde middelen ter beschikking, zoals thermografie en akoestische detectie, om lekkages nauwkeurig op te sporen.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1461

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Voorkomen is beter dan genezen lekkages
> De typische lekkages die zich voordoen in woningen
> Wat doet lekdetectie precies